Actiegroepen bijten in het zand voor sloop vismijn

standaard.be - Actiegroepen bijten in het zand voor sloop vismijn

De actiegroepen Dement en Oostendse Oosteroever hebben het niet gehaald in hun de strijd tegen het slopen van de vismijn. De Raad voor Vergunningsbetwistingen besloot om de sloopvergunning niet te schorsen. Het stadsbestuur reageert tevreden.

Oostende ‘Een zwarte pagina in de geschiedenis van Oostende. Een erfgoedkundig waardevol gebouw en hét symbool bij uitstek van het Oostendse maritiem karakter zal met instemming van het stadsbestuur en de Zeebrugse visserijbelangen gesloopt worden.

De ontgoocheling bij Dement Oostende en vzw Oostendse Oosteroever is groot, nu de Raad voor Vergunningsbetwistingen het verzoekschrift van de twee Oostendse actiegroepen om de sloopvergunning voor de vismijn te schorsen, verworpen heeft.

Dement en Oosteroever waren weliswaar niet tegen de komst van een nieuwe vismijn, maar vinden dat dit niet ten koste mag gaan van waardevol erfgoed waarvoor andere bestemmingen mogelijk waren.


Nadeel niet bewezen

Wij trokken in april met onze klacht naar de Raad’, zegt Kurt Verheggen van Dement, ‘maar die oordeelt nu dat we niet hebben bewezen dat de sloop ons onherstelbaar nadeel zal berokkenen. De Raad erkent wel dat de sloop de vismijnsite een desolate aanblik zal geven en dat visuele hinder waarschijnlijk is, maar dat dit maar tijdelijk zal zijn. Hij doet echter geen uitspraak over de grond van de zaak, met name of het stedenbouwkundig verantwoord was om de sloop van de vismijn reeds te vergunnen zonder te weten of er een even waardevol nieuwbouwproject in de plaats zou komen. We zullen het arrest doornemen en alternatieven zoeken’, zegt Verheggen.

Met de oprichting van de Vlaamse Visveiling (VLV) in 2010, dat de Zeebrugse en Oostendse veilingen omvat, werd de bouw van een nieuwe vismijn aangekondigd, maar de realisatie ervan sleept lang aan, wat bij velen in de sector deed vermoeden dat van uitstel afstel zou komen. Het stadsbestuur heeft echter recent een masterplan voor de vismijnsite goedgekeurd en verwacht snel een goedkeuring van de bouwvergunning.

De deputatie van de provincie had al in het voorjaar beslist om een sloopvergunning te verlenen onder dezelfde voorwaarden als het stadsbestuur. Dement en Oostendse Oosteroever hadden de schorsing en de vernietiging daarvan gevraagd, maar krijgen nu ongelijk‘, zegt schepen Kurt Claeys (Open VLD). ‘Dit brengt de realisatie van een nieuwe vismijn een stap dichterbij.’

Industriële loods

Dement en Oostendse Oosteroever, die met ludieke acties hun bezorgdheid lieten blijken, zijn minder optimistisch. ‘Op basis van een schimmig masterplan en vage beloftes zal alweer een beeldbepalend erfgoedpand met hoge locuswaarde verdwijnen’, klinkt het. ‘In het beste geval krijgen we slechts wat industriële loodsen in de plaats.’

Er komt zeker binnen afzienbare tijd een nieuw en rendabel vismijncomplex‘, zegt Claeys. ‘In het ontwerp dat nu is ingediend, is absoluut rekening gehouden met een waardevolle architectuur en erfgoedelementen die de oude vismijn kenmerkten. Een loods wordt het dus hoegenaamd niet, integendeel.

DANY VAN LOO

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.