Stad Oostende omarmt circulair bouwbeleid

Het is je misschien al opgevallen, maar sinds kort staat er een houten koepel in de tuin van het Stadhuis. Het bouwwerk staat in het teken van een circulair beleid in de bouwsector en werd gemaakt met volledig gerecycleerde materialen.

Eerder dit jaar maakte de Stad bekend dat Oostende een subsidie van 800.000 euro zal ontvangen om een circulair beleid in de bouwsector te ondersteunen. Het blijkt namelijk dat er bij de afbraak van oude gebouwen heel wat bruikbaar materiaal verloren gaat. Maar liefst 35% van alle afval komt van bouw- en sloopactiviteiten.

Door deze materialen te inventariseren, kunnen we – voordat de gebouwen worden afgebroken – de bouwgrondstoffen recupereren. Dit proces heet Urban mining.

Houten koepel

Sinds kort vind je in de tuin van het Stadhuis een houten koepel. Deze constructie maakt van het concept ‘circulair bouwbeleid’ iets tastbaars. Het is meteen een voorbeeld van het Vlaanderen Circulair / VLAIO-project ‘Hergebruik automatiseren in de bouwsector’. Dit project stelt voor om circulaire principes mogelijk te maken dankzij digitale technologieën zoals LiDAR-scanning, fotogrammetrie, Scan-to-BIM, computer vision, computational design, QR-codes, online platformen en digitale fabricage.

De Circular Engineering for Architecture (CEA) lab van ETH Zurich scande een gebouw dat klaar was om te slopen. Op die manier konden onderzoekers een inventaris maken van de bouwmaterialen. Daarna werden de houten balken, OSB-platen en pijpleidingen van het gebouw hergebruikt om de D4C-koepel te ontwerpen. Lasercutters werden gebruikt om QR-codes op de balken te graveren die naar de afkomst van het gebruikte materiaal leiden.

Professor Catherine De Wolf van ETH Zurich stak haar schouders onder dit project in samenwerking met Prof. Lionel Devlieger van de Universiteit van Gent en Prof. Mario Rinke van de Universiteit van Antwerpen.

Circulair bouwbeleid

Stad Oostende omarmt dit project helemaal. Door het hergebruiken van bouwmaterialen gaan we zorgzamer om met onze grondstoffen en de materialen die we in onze stad beschikbaar hebben. De Stad is ondertussen op zoek naar een projectcoördinator om het circulaire bouwbeleid in goede banen te leiden.