Stad Oostende bouwt uitkijk- en rustpunt aan strand Mariakerke

Stad Oostende plant de bouw van een uitkijk- en rustpunt op het strand van Mariakerke. De aanleg gebeurt ter hoogte van de Dorpsstraat en kadert binnen de fiets- en wandelroutes langsheen de kust.

Stad Oostende plant de bouw van een rustpunt op het strand en de Zeedijk ter hoogte van de Dorpsstraat in Mariakerke. Deze locatie is een kruispunt van verschillende fiets- en wandelroutes en ligt ook vlakbij de kusttramhalte Ravelingen.

Houten steiger van 41 meter met prachtig uitzicht

“In de plannen is het rust- en uitkijkpunt opgevat als een steiger van liefst 41 meter lang, met aansluiting op de Zeedijk, maar ook naar het strand. Het gaat om een constructie uit massief hardhout die in de eerste plaats dient als rustpunt voor fietsers en wandelaars. Er komen zitbanken en ook een picknickplek. Er is ook de mogelijkheid om op die locatie een infopunt in te richten”, vertelt eerste schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw.

Locatie goed uitgekiend

Zowel de routes ‘Eurovelo 4’ (Roscoff-Kiev) als de ‘Eurovelo 12’ (Saxa Vord-Bergen) lopen langs de zee ter hoogte van Mariakerke en Raversijde. De gekozen plek is ook het knooppunt waar het Groen Lint afbuigt landsinwaarts.

“Deze realisatie is niet enkel een prachtig rustpunt op een unieke locatie, het is ook een bijkomende troef voor het Groen Lint, de 35 kilometer lange route die fietsers verschillende mooie plaatsen van Oostende laat ontdekken” aldus Björn Anseeuw.

Bovendien grenst de locatie aan een toeristische interessante site met de O.L.V-ter-Duinenkerk (Duinenkerkje) en het Ensorgraf. Behalve een rustplek voor fietsers en wandelaars, wordt het uitkijkpunt ook een aangename plek voor de vele andere recreanten. De site bevindt zich vlakbij familiehotel Vayamundo en het revalidatiecentrum BZIO en past volledig binnen het idee om Mariakerke tot een echt familiestrand te ontwikkelen.

Landmark met respect voor strand en dijk

“Dit moet een echte landmark voor onze stad en onze kust worden. We zorgen voor een rustpunt in de natuur. De steiger wordt ongetwijfeld een trekpleister voor fietsers en wandelaars die de Mariakerke als rustpunt uitkiezen om tijdens een fiets- of wandeltocht een hapje te eten en te rusten”, aldus een tevreden schepen van Omgevingsvergunningen Kurt Claeys.

De locatie waar dit uitkijk- en rustpunt gepland wordt, maakt deel uit van het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Strand en Dijk – Oostende. Dat betekent dat er strenge stedenbouwkundige voorschriften zijn voor nieuwe constructies. De constructies moeten goed aansluiten bij de dijk en mogen de bestaande strandbeleving niet verstoren.

De keuze voor ruwe en houten materialen past in de wensen van het Vlaams Agentschap Martitieme Dienstverlening en Kust (MDK). Met de inplanting van de houten steiger als ‘open constructie’ wordt ook voldoende afstand bewaard van de glooiing van het strand, zodat inspectie en herstellingswerken mogelijk blijven

Klaar in voorjaar 2022

Het openbaar onderzoek werd intussen afgerond. De werkzaamheden gaan van start in het najaar van 2021, het uitkijkpunt moet voltooid zijn in 2022.

De kostprijs wordt geraamd op zo’n 500.000 euro. Stad Oostende ontvangt een subsidie van 235.750 euro via Eurocyclo (Interreg) en 47.150 van de Provincie West-Vlaanderen.