Meer dan 40 kunstenaars in dialoog met Spilliaert op expo ‘Stille Levens’

Kunstenaar Koen Broucke gaat voor de expo ‘Stille levens’ op zoek naar de verhalen en levens achter het stilleven. Een werk van Léon Spilliaert vormt de inspiratie voor de tentoonstelling met werk van meer dan 40 kunstenaars. Het resultaat is vanaf 18 februari tot 21 mei 2023 te zien in de Venetiaanse Gaanderijen. Wouter Deprez maakte voor de gelegenheid een podcast over een zeer bijzondere strandvondst.

Stillevens en Spilliaert

Voor de expo ‘Stille levens’ onderzoekt kunstenaar Koen Broucke verschillende vormen van het stilleven: van schelpenverzameling tot vanitas, van miniatuur tot uitvergroting, van herkenbaar tot abstract. Hij gaat op zoek naar de verhalen en levens achter deze soms bizarre taferelen. Hij selecteerde werk van meer dan 40 kunstenaars, waaronder gevestigde namen zoals Léon Spilliaert, Jean Brusselmans, Constant Permeke, maar ook vele hedendaagse kunstenaars zoals Lode Laperre, Yves Velter, Stief DeSmet, Sofie Muller en Ritsart Gobyn. De meeste van hen werken of hebben gewerkt in Oostende.

Oostendse kunstenaars, curiosa en schelpenwinkels

“In de expo is een bijzondere rol weggelegd voor de soms onbekende verzamelingen in Oostende. Zo telde de stad in de ‘belle époque’ maar liefst zeven schelpenwinkels, waaronder die van de familie Ensor. In de expo zijn enkele prachtige oude reclameplaten te zien”, aldus Bart Plasschaert, schepen voor Vrije Tijd. De laatste schelpenwinkel van de familie Vanhoeck-Piere op de Groentemarkt sloot haar deuren in 2015. Een enorme blow-up van een foto van Steven Decroos toont de etalage van de schelpenwinkel op ware grootte, zodat het lijkt alsof je door het winkelraam naar binnen tuurt.

Groei en verval van verzamelingen loopt als rode draad doorheen de expo, licht curator Koen Broucke toe. “Veel kunstenaars hebben schelpen of andere inspirerende objecten verzameld, waardoor een spanningsveld ontstaat: de kunstenaar verzamelt in functie van zijn werk, maar wanneer wordt een verzameling een kunstwerk?”

Podcast met Wouter Deprez

Naar aanleiding van de tentoonstelling maken Wouter Deprez en Koen Broucke een podcast rond een merkwaardige strandvondst van door het zeewater aangetaste Turkse liefdesbrieven. Wouters verhaal en speculaties vormen het uitgangspunt van de podcast die je bij deze tentoonstelling kan beluisteren. Hun gesprekken werden opgenomen in het ateliertje van Koen in Oostende en tijdens een nachtwandeling aan zee. Je kan alle vijf afleveringen beluisteren op alle gangbare streamingplatformen of via de website www.oostende.be/stillelevens.