ECONOMISCH HUIS PAKT UIT MET RENOVATIETOELAGE

‘Uitstraling, kwaliteit en toegankelijkheid van handelspanden vergroten’


Het Economisch Huis Oostende pakt uit met een renovatietoelage. Zowel ondernemingen als eigenaars van handelspanden komen in aanmerking voor deze premie. De maximumtoelage bedraagt 5.000,00 EUR. ‘We voorzien in een toelage van maximaal 5000,00 EUR ten behoeve van renovatieprojecten door ondernemingen of met het oog op een economische activiteit. De toelage heeft als doelstelling de aantrekkingskracht van de stedelijke middenstand te verhogen en zo de uitstraling, kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid binnen het handelsapparaat te verbeteren’, verduidelijkt Charlotte Verkeyn, voorzitter van het Economisch Huis Oostende en schepen voor Ondernemen.

Zowel ondernemingen als eigenaars van een handelspand komen in aanmerking voor de steunmaatregel. Dat nu ook eigenaars een dossier kunnen indienen, is nieuw. ‘De steunmaatregel bestaat uit een financiële bijdrage in de kosten van heropbouw, herinrichting of renovatie van een pand ten belope van 25% van de uiteindelijke kostprijs, excl. Btw met een maximum van 5.000,00 EUR’, legt Thomas Dupon, CEO van het Economisch Huis uit.

Twee keer per jaar zal een externe jury vijf projecten selecteren. Elk jaar komen er dus tien projecten in aanmerking. De jury bestaat uit leden van het Stadsatelier. ‘Met de inbreng van de kennis van het stadsatelier zetten we hier ook verder in op de begeleiding en kwalitatieve bewaking van ingrepen in het straatbeeld’, stelt Kurt Claeys, schepen van Ruimte en Wonen.

‘Voorheen bestond er wel een mogelijkheid een toelage te vragen, maar het geheel was zeer onoverzichtelijk. Op deze manier kan het geraamde budget op deze post perfect onder controle gehouden worden en kan de nadruk gelegd wordt op een aantal criteria die wij belangrijk vinden. Eigenaars van handelspanden worden niet langer uitgesloten en krijgen dus hun eerlijke kans voor een jury’, voegt Charlotte Verkeyn er aan toe.

Met volgende criteria wordt onder meer rekening gehouden bij de beoordeling:

– meerwaarde in het kader van de bestrijding van de leegstand en de revitalisering van het handelsapparaat

– conformiteit met de vigerende kwaliteitsnormen -haalbaarheid van het project -duurzaamheid van de renovatie

– concept (o.a. design, meerwaarde voor het pand, creatieve en vernieuwende invulling, toegankelijkheid, …).

De aanvraag dient volgend bijlagen te bevatten: een gedetailleerde beschrijving, raming van de kosten, foto’s van de oorspronkelijke situatie van het pand, de stedenbouwkundige vergunning en – indien beschikbaar – een plan van het project of een visualisatie.

Info: www.economischhuis.be/nl/economische-renovatietoelage

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.