Westerstaketsel krijgt renovatie

Foto: Benny Proot
Foto: Benny Proot

Het college van burgemeester en schepenen van Oostende heeft een positief advies gegeven voor de renovatie van het Westerstaketsel. De werken worden uitgevoerd door de Vlaamse overheid die eigenaar is van het historisch erfgoed. De timing is nog niet bekend.

Het Westerstaketsel werd opgetrokken in 1888 tijdens uitbreidings- en verbeteringswerken aan de haven. Het is een van de uithangborden van de badstad. Het Westerstaketsel werd ontworpen als een soort uitbreiding van de promenade langs de zeedijk. Het gaat om een zware houten constructie met in totaal 221 gebinten. Op de kop staat een stalen havenlicht. In al die jaren tijd is het uitzicht nooit veranderd, ook niet na de herstellingswerken door beide wereldoorlogen of na aanvaringen met schepen. Het Oosterstaketsel werd afgebroken voor de komst van twee strekdammen.

Aan de westkant van het Westerstaketsel werden al enkele keren onderhoudswerken uitgevoerd, maar vooral de kop van de constructie is er slecht aan toe en is al enkele jaren gesloten voor publiek. Het staketsel, met een lengte van 650 meter een van de langste houten staketsels uit de 19de eeuw, krijgt nu een grondige renovatie. De stad is bijzonder tevreden met de beslissing. “Werken dringen zich op. Vooral de kop van het staketsel is er slecht aan toe. Het Westerstaketsel behoort tot de skyline van Oostende. Bovendien maakt het onlosmakelijk deel uit van het historisch erfgoed van onze stad”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open Vld).

Vissers en wandelaars

Het positief advies is ook goed nieuws voor de vele vissers en wandelaars. “De kop is al lang gesloten voor het publiek. Na de werken zal er opnieuw gevist worden. Wandelaars zullen genieten van het prachtige uitzicht op de zee, het strand en de havengeul. We hopen dat de renovatiewerken snel kunnen starten.” Een renovatie is ook goed nieuws voor de wandelaars. Sinds de opening van de strekdammen kiezen veel wandelaars immers voor de nieuwe wandelwegen die een stuk dieper in zee lopen. “Het is goed dat er eindelijk een volledig renovatie komt”, zegt schepen Kurt Claeys nog. “Daardoor zal er opnieuw meer interesse zijn. En dat is een goede zaak voor onze stad.”

Stabiliteit

In juni vorig jaar werd de bekende brasserie Beaufort op de kop van het staketsel al afgebroken. Ook na de afbraak bleef de kop van het staketsel, dat ondertussen al drie jaar niet meer toegankelijk is, dicht. Dat heeft vooral te maken met de stabiliteit. “In tegenstelling tot de rest van het staketsel zijn er op de kop nooit onderdelen vervangen geweest. Hierdoor kan de stabiliteit van de constructie niet meer verzekerd worden”, liet celhoofd Jan Goemaere eerder optekenen. Daar wordt nu een mouw aangepast.

BRON: HLN (Leen Belpaeme)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.