Verslag van de gemeenteraad

fit_origin_600_300_87481

Het leek wel of een idee van een ondernemer, of een ballonnetje in de lucht, voldoende was om dringende vragen en interpellaties te houden in de gemeenteraad. De verandering van naam van bouwheer voor een project en de opmerking van Marc Coucke al zouden 20 bouwlagen een optie moeten zijn langs de kust, deden de zenuwachtigheid bij de gemeenteraadsleden groeien.

Mediacenter

Schepen Kurt Claeys, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, reageerde kort en duidelijk op de vraag van raadslid Waldmann. Zij peilde naar de houding van de stad ten opzichte van de firma Allfin die zou instaan voor de overname van het bouwen van het project op de site van Mediacenter. Voor wat het project dat in het beeld van de promotor, ‘The White’ heet, betreft is er nog steeds geen dossier ingediend bij de stadsdiensten. De schepen zal geen oordeel vellen over op til staande projecten die tot nu toe enkel op affiches en promofilmpjes tot leven kwamen.

“Voorbehoud maken over bepaalde zaken zonder kennis van een dossier is ‘not done’. Het PlanMer en het RUP bakenen de lijnen af waarbinnen het project uitgetekend moet worden. Het PlanMer houdt hierbij rekening met omgevingsfactoren, mobiliteitsproblematiek, zonnestudies en windstudies, … Kortom, de omgeving en de draagkracht van de buurt wordt aan een grondige studie onderworpen. Dit plan wordt opgemaakt door onafhankelijke experts. De bepalingen zijn bindend. Alle aspecten worden in rekening gebracht”: stelt Kurt Claeys. De schepen bevestigt dat de nieuwe bouwfirma op een correcte en objectieve manier zal worden behandeld, net als iedere andere burger of ondernemer.

Bouwhoogte

Christian Verougstraete peilde naar de visie van de stad om hoogbouw toe te laten. Schepen Kurt Claeys merkte op dat er nu al bepaalde sites zijn die hoogbouw toelaten. Onder meer op de site van het Mediacenter, de hotelschool en Oosteroever kan men hoger bouwen dan 12 bouwlagen. Voor de schepen kan hoogbouw wel degelijk maar niet zomaar en overal.

“We mogen gerust wat ambitieuzer zijn als stad. Niet in het minst op het vlak van ruimtelijke ordening. Op wel overwogen plaatsen moet dit kunnen. Vernieuwende en kwaliteitsvolle architectuur is een troef voor een stad. Hoogbouw is geen synoniem voor het steunen van ‘betonboeren’. Ambitie, creativiteit, visie, … moeten de kernwoorden zijn van het beleid.”: aldus de schepen.

Kurt Claeys legt er wel de nadruk op dat dit hand in hand gaat met het leefbaar houden van de wijken en respect voor erfgoed. Net die avond keurde de gemeenteraad de studie ‘Westerkwartier’ goed die de sfeer van de Tuinenwijk moet waarborgen. Er werd een kader gecreëerd waarbinnen renovatie en uitbouw van de woningen wordt vastgelegd. Beide elementen sluiten elkaar niet uit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.