Vergunning voor omvorming kloosterpand naar een pand met 10 studio’s voor beschut wonen

kloosterpand
Schepen Kurt Claeys met coördinator Greet Verhellen, ondervoorzitter Lieven Vermeulen en bestuurder Willy Sibiet van vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust

Het schepencollege heeft een vergunning verleend voor de omvorming van een kloosterpand in de Aartshertogstraat 24 naar een pand met 10 studio’s. De studio’s zullen door de vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust ingezet worden voor beschut wonen. Bevoegd schepen Kurt Claeys reageert tevreden: “Door de begeleiding heeft het gebouw een belangrijke maatschappelijke functie. Bovendien staat het op de erfgoedlijst van de stad. Met de toekenning van een vergunning houden we het Oostends erfgoed in stand”.

Het oude kloosterpand in de Aartshertogstraat is opgenomen in de erfgoedlijst van de stad Oostende. Het gebouw dateert van 1938, heeft een modernistische inslag en is een ontwerp van de architect Henri Carbon.

In het gebouw bevinden zich momenteel 10 kamers en 2 studio’s die niet aan de huidige comfortverwachtingen voldoen. Daar wordt nu verandering in gebracht. Schepen Claeys: “We verlenen een vergunning aan de vereniging voor 10 studio’s. In de studio’s zullen bewoners gehuisvest worden door de vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust. Zij zullen intensief begeleid worden naar zelfstandig wonen. Op die manier krijgt het gebouw een waardevolle maatschappelijke functie”.

Vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust richt zich tot mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar die tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen door een psychiatrische en psychosociale problematiek. Met een team van begeleiders krijgen bewoners zorg op maat via wekelijkse huisbezoeken. Het einddoel is zelfstandig leren wonen. Beschut Wonen is daarom steeds een tussenstap. De gemiddelde verblijfsduur bedraagt ongeveer 24 maanden.

Vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust is een initiatief van 3 algemene ziekenhuizen (AZ Sint-Augustinus Veurne, AZ Damiaan Oostende en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende) en twee centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG Noord-West-Vlaanderen en CGG Largo).

De vzw staat in voor de organisatie en uitvoering van beschut wonen in de regio Oostende-Middenkust en Veurne-Westkust. In de doelregio beschikt de vzw hiervoor over 60 plaatsen, deels in eigendom, deels in huur.

De vzw  Beschut Wonen Oostende-Westkust hecht een groot belang aan de zelfwaarde van haar cliënten en de investeringsstap van € 600.000 naar eigentijds comfort kadert perfect in deze visie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.