Strengere regels voor plaatsen van immoborden

Foto: Het Nieuwsblad
Foto: Het Nieuwsblad

Er komt een einde aan wat de stad en de immosector omschrijven als visuele vervuiling van het straatbeeld. “Het reglement komt er na raadpleging van de sector”, zegt een tevreden Kurt Claeys (Open Vld).

Het was Claeys’ voorganger Bart Tommelein (Open Vld) die drie jaar geleden de kat de bel aan bond: de wildgroei aan immoborden gaf de indruk dat de helft van de stad continu te koop of te huur stond

Het nieuwe reglement is best wel streng: er mogen maximaal twee borden per woning, ze moeten zich achter de rooilijn op het perceel bevinden, alle 3D-borden, driehoeken of ‘ruiters’ worden verboden en als een pand verhuurd of verkocht is, moet het bord binnen de tien dagen verwijderd worden

“Als meerdere makelaars één woning verkopen, zullen ze moeten overeenkomen hoe ze het oplossen”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys. “Dat kan met een gemeenschappelijk bord. We zullen niet op de elfde dag na verkoop aan de deur staan, maar er komen wel controles. Die kunnen resulteren in een sanctie die oploopt bij herhaalde inbreuken. Het komt nog dit jaar op de gemeenteraad en zal in het voorjaar van 2017 van kracht worden. We verwachten geen obstakels meer.”

Filip Dermul, gewezen voorzitter van CIB Kust en aanspreekpunt voor de sector en de stad, is tevreden. “De grootste ergernis waren de 3D-borden. Ze verbieden neemt de schreeuwerigheid weg. Iemand die een pand zoekt, zal het zo ook wel vinden. Alles staat of valt met een naleving van dat reglement. En laat ons eerlijk zijn: de consument die een woning zoekt, heeft geen boodschap een verkocht-bord.”

Bron: Het Nieuwsblad – Edwin Fontaine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.