Strijd aan de kust: ik wil de grootste hebben

Diverse gemeenten aan de Belgische kust maken plannen om de maximale hoogte voor appartementen op de dijk en in de zone erachter te verhogen. ‘De monotone muur van flatgebouwen moet weg. In de plaats moeten veel hogere gebouwen komen’, zegt de Oostendse schepen Kurt Claeys (Open VLD). ‘Hoe hoog? Wat ons betreft, isthe sky the limit.’

Oostende staat niet alleen met zijn grootse plannen. In Knokke-Heist hebben ze een hoogbouwnota goedgekeurd die veel hogere gebouwen toelaat. De regel is dat je negen verdiepingen mag bouwen, maar bouwpromotor Bart Versluys gaat op het Albertplein tot dertien hoog. ‘Het zal een landmark worden: een gebouw dat opvalt’, zegt Versluys, die in september begint met de bouw van het One Carlton.

‘Eyecatchers’ en ‘landmarks’, dat zijn de modewoorden. Bijna elke kustgemeente wil er een. In Zeebrugge komt een torengebouw dat als cruiseterminal dienstdoet en 35 tot 40 meter hoog wordt, terwijl je verderop op de dijk maar zeven verdiepingen mag bouwen.

‘Het gaat om iconische gebouwen, die trekken aan’, zegt Marc Vanden Bussche (Open VLD), de burgemeester van Koksijde. ‘Als er morgen iemand in ­Koksijde een mooi gebouw wil bouwen zoals er in Dubai enkele langs de kust staan, krijgt hij van mij direct de toelating.’ (tlb)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.