Oostende wil kwaliteit woonaanbod opkrikken

De stad Oostende wil nauwer gaan toezien op de kwaliteit van het woonaanbod. Een onafhankelijke werkgroep met stedenbouwkundige experts moet onder andere grote bouwprojecten evalueren op architecturale meerwaarde.

Het stadsbestuur wil het Woonplan BIS en het oorspronkelijke Woonplan 2011-2020 koppelen aan de ontwikkeling van een globale visie over het wonen.

Momenteel wordt de bouwverordening grondig herwerkt. De mogelijkheden om bestaande eengezinswoningen op te delen in verschillende woongelegenheden zullen worden gekoppeld aan kwaliteitscriteria. Daarnaast wordt een kader ontworpen dat het bouwen in tweede lijn op percelen met een grote bouwdiepte mogelijk kan maken. Er gaat ook bijzondere aandacht uit naar de differentiatie van het woningaanbod‘, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD).

Oostende wil naast een nieuw bouwreglement

ook een versterkte kwaliteitscontrole doorvoeren. Het stadsbestuur heeft daarvoor zopas een onafhankelijke werkgroep met experts opgericht. De kern bestaat uit voorzitter Stefan Devoldere (adjunct-Vlaams Bouwmeester), Michiel Dehaene (hoofddocent stedenbouw UGent) en architecten Youri Vandenberghe, Jan Hamerlinck, Tom Van Mieghem, Maarten Van Acker en Peter van den Abeele.

Stuk voor stuk kleppers in hun vak, die bereid zijn om het stadsbestuur te ondersteunen bij het woonbeleid’, zegt schepen Claeys. ‘Deze kerngroep zal een visie ontwikkelen voor stadsvernieuwing in al zijn aspecten, aan ruimtelijke uitvoeringsplannen advies en begeleiding geven, de nieuwe projecten uit het Woonplan BIS opstarten, begeleiden en finaal advies geven met bijzondere aandacht voor nieuwe woonvormen, en grote bouwprojecten begeleiden als waakfunctie over de architecturale meerwaarde.’

Oppositiepartij Groen reageert tevreden. ‘Wij zijn al lang vragende partij voor de oprichting van wat wij een Kwaliteitskamer noemden. Op de laatste gemeenteraad herhaalden we die vraag in het kader van de verkoop van het project The White op de site mediacenter. Projecten met een dergelijke impact op de stad in de handen van bouwpromotoren laten, is onverantwoord‘, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann.

Voor een stad als Oostende komt dit niets te vroeg‘, vult Wouter De Vriendt (Groen) aan. ‘Met de

projecten die eraan komen op de Oosteroever, de site hotelschool en het mediacenter kan men geen kwaliteit leveren zonder visie.’ (dji)

© DOMINIQUE JAUQUET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.