RUP Hazegras definitief vastgelegd door College

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de definitieve vaststelling van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Hazegras goed. Het RUP gaat nu voor definitieve goedkeuring en vaststelling naar de Gemeenteraad.

Het ambitieus plan heeft als hoofddoel om een stedelijke wijk te realiseren met een groene dooradering via het doortrekken van het Maria Hendrikapark tot aan de Mercatordokken. “De wijk die er nu soms wat verlaten bij ligt, moet terug een bruisende woonwijk worden met een gezonde mix van handel en horeca. Het RUP laat voldoende ruimte voor creativiteit. Het laat vernieuwende projecten toe. Toch is er voldoende garantie voor controle op de leefbaarheid van het Hazegras. Het planMER was duidelijk, de leefbaarheid voor de omwonenden en het milieu komt niet in het gedrang. Uiteraard zullen grote projecten begeleid worden door het Stadsatelier”: stelt Kurt Claeys.

Het traject

De opmaak van een RUP moet een lang traject doorlopen. Op 1 juni 2015 werd het voorontwerp principieel aanvaard door het College. Het voorontwerp werd voor advies overgemaakt aan de bevoegde adviesinstanties. We spreken hier onder meer over de Provincie West-Vlaanderen, Ruimte Vlaanderen, dienst MER, Belgocontrol, Natuur en Bos, Wonen Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, … . Het ontwerp van het gemeentelijk RUP Hazegras werd aangepast aan de ontvangen adviezen en opmerkingen zoals besproken tijdens de plenaire vergadering. Op 25 september 2015 werd het ontwerp voorlopig vastgesteld door de Gemeenteraad.

Dit ontwerp werd tijdens de periode van 22 oktober 2015 tot 22 december 2015 onderworpen aan een openbaar onderzoek. Ook de dienst Ruimtelijke Planning van de Provincie West-Vlaanderen, Ruimte Vlaanderen APL- West-Vlaanderen en de dienst Coördinatiewerking van het Agentschap Ruimte Vlaanderen kregen het dossier toegestuurd voor advies.

Er werden 2 bezwaren ingediend door buurtbewoners. De GECORO boog zich over alle adviezen en bezwaren en bracht zelf een advies uit rond hoe het RUP diende aangepast te worden.

“In het kader van het openbaar onderzoek werd het plan uitvoerig toegelicht aan de buurt. De stad vond een duidelijke informatie en communicatie, in dit belangrijke dossier, belangrijk. Op een infovergadering kregen de bewoners tekst en uitleg waarna alle vragen beantwoord werden”: besluit schepen Kurt Claeys.

Het dossier gaat nu voor definitieve goedkeuring naar de Gemeenteraad.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.