Oostende in cijfers: open data ter beschikking op een onlineplatform

De stad Oostende lanceert “Oostende_in_cijfers”. Een online platform dat alle stadsdiensten en de burger een vlottere toegang moet bieden tot statistische gegevens over Oostende.

Via Oostende_in_cijfers wordt omgevingsinformatie ontsloten. ‘Momenteel zit de omgevingsinformatie waar we over beschikken enorm verspreid. Oostende_in_cijfers biedt als onlineplatform de mogelijkheid om alle beschikbare, statistische informatie over de stad Oostende centraal aan te bieden en voor iedereen raadpleegbaar te maken. En dit op een visueel toegankelijke manier.’, verduidelijkt burgemeester Johan Vande Lanotte.

De cijfers die getoond worden in “Oostende_in_cijfers” raken alle beleidsdomeinen. Zo kan men er statistieken raadplegen over de bevolking, de evolutie van de bevolking, de nationaliteiten, de zorg en opvang, het inkomen, de mobiliteit, economie, milieu, vrije tijd, toerisme en wonen. Ook de gegevens van de Stadsmonitor zijn aan dit platform toegevoegd.

Oostende maakt samen met de andere 13 centrumsteden deel uit van de Smart Flanders Stuurgroep. Smart Flanders is een ondersteuningsprogramma van de Vlaamse Overheid voor real-time Open Data bij lokale overheden.

“ ‘Oostende_in_cijfers’  is een belangrijk onderdeel van ons Open data-verhaal. Via het dashboard kan je per thema kerncijfers raadplegen. Via het dataportaal kun je dieper op deze cijfers ingaan. Je kiest zelf waarover je meer informatie wenst en je kan nadien de gegevens vergelijken op stadsniveau of wijkniveau. Ook grafieken maken en informatiegegevens exporteren, behoort tot de mogelijkheden”, vult schepen van digitalisering Kurt Claeys (Open Vld) aan.

Het online-platform “Oostende_in_cijfers” is te raadplegen via de website van de stad Oostende: www.oostende.be

“Stad_in_cijfers” is een instrument dat door de 13 Vlaamse centrumsteden zal gebruikt worden, in lijn met de nieuwe richtlijnen en het decreet Vlaamse Statistische Autoriteit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.