Stad voert strijd op tegen huisjesmelkers

3737a602-d24e-11e4-8a20-490333f4c8df_web_scale_0.0371186_0.0371186__

De stad Oostende voert de strijd tegen huisjesmelkers op. Via de veelzeggende ‘multi-bel-actie’ zullen jaarlijks 250 woningen proactief gecontroleerd worden. ‘Meerdere bellen aan een voordeur zijn vaak een aanwijzing van misbruik‘, klinkt het.

Oostende Het stadsbestuur voerde de afgelopen jaren al controles uit om huisjesmelkerij tegen te gaan. De acties beperkten zich tot op vandaag echter tot specifieke klachten van de wijkagent of huurder, vooral in de Interbellumwijk. Met de multi-bel-actie wil men proactief te werk gaan, in alle Oostendse wijken. Vooral huizen waar meerdere bellen aan de voordeur hangen, zullen worden gecontroleerd.

We hebben redenen om ervan uit te gaan dat bij een aantal woningen met meerdere bellen niet alles in orde is. Het is de bedoeling om de komende jaren systematisch alle multi-bel-woningen te inspecteren en zo nodig pv’s op te stellen, de woning te sluiten of een strafrechtelijke vervolging op te starten‘, zeggen burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) en schepen van Huisvesting Nancy Bourgoignie (SP.A).

De multi-bel-actie start begin april 2015. ‘Het is de bedoeling om iedere week één dag gebouwen te bezoeken, in totaal een vijftal per dag. Zo moeten 250 gebouwen per jaar proactief bezocht worden. Op vier jaar tijd zouden we zo heel Oostende afgewerkt moeten hebben. Althans de problematische zones van de stad. Die situeren zich vooral in het centrum, het begin van de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier‘, stelt schepen Johan Vande Lanotte (SP.A).

Maandenlange voorbereiding

De inspecties zullen gebeuren in een gemeenschappelijke actie van stadsambtenaren Huisvesting en Stedenbouw, brandweer, politie en parket. Ook de diensten Burgerlijke Stand en het Sociaal Huis zullen bij de stuurgroep die de actie begeleidt betrokken worden.

We zijn de actie al maanden aan het voorbereiden‘, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD). ‘We zien steeds vaker dat iets grotere woningen omgevormd worden tot meergezinswoningen met één of zelfs meerdere wooneenheden per bouwlaag. Men moet aan de kwaliteitsvereisten voldoen, de brandweernormen moeten worden gerespecteerd en de strafwet voorziet dat eigenaars die de zwakke positie van de huurders misbruiken strafbaar zijn. Met de multi-bel-actie willen we controleren of aan deze kwaliteitsvoorwaarden voldaan is’, besluit Claeys.

© DOMINIQUE JAUQUET

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.