‘Sky wordt the limit’ aan kust

1LogoNieuwsbladBe

b9995092-c677-11e4-a843-b54ee9f8f4cc_originalVerschillende gemeenten aan de kust maken plannen om de maximale hoogte voor appartementen op de dijk en in de zone erachter te verhogen. ‘De monotone muur moet weg. In de plaats moeten veel hogere flatgebouwen komen, in combinatie met veel lagere‘, klinkt het in Oostende. ‘Hoe hoog? Wat ons betreft is the sky the limit.‘ tom le bacq

De kust zal er binnen tien tot vijftien jaar compleet anders uitzien. Nu is de dijk vaak één muur van even hoge appartementsblokken. In de toekomst wordt dat een combinatie van veel hogere, met daarnaast veel lagere gebouwen.‘ Kurt Claeys (Open VLD), de schepen van Ruimtelijke Ordening in Oostende, hoopt dat de ‘Atlantikwall‘ van flatgebouwen aan onze kust de komende jaren een hele transformatie ondergaat.

Oostende is begonnen aan een plan dat de maximale bouwhoogtes zal vastleggen (en versoepelen) in de hele stad, ook op de dijk. Nu is dat op de dijk bijvoorbeeld maximaal twaalf verdiepingen. ‘Maar we voelen dat we daar op de grens zitten‘, zegt Claeys. ‘Veel van die gebouwen zijn verouderd en zijn aan vernieuwing toe, en veel investeerders laten ons weten dat

ze hoger willen. Voor ons moet dat kunnen, als het goed onderzocht en gemotiveerd is. Hoe hoog? The sky is, wat ons betreft, the limit.

Eyecatchers en landmarks

Oostende staat niet alleen met zijn grootse plannen. In Knokke-Heist hebben zeal enige tijd een hoogbouwnota goedgekeurd, die op bepaalde plaatsen veel hogere gebouwen toelaat dan de huidige norm. De algemene regel is dat je maar negen verdiepingen mag bouwen, maar bouwpromotor Bart Versluys gaat op het Albertplein – beter bekend als Place m’as-tu-vu – tot dertien hoog. ‘Het zal een echte landmark worden: een gebouw dat opvalt, op een unieke locatie‘, zegt Versluys, die in september wil beginnen bouwen aan het One Carlton.

Ook in Middelkerke zijn ze met zo’n hoogbouwplan bezig. ‘Op de dijk mag je nu tien verdiepingen bouwen, en dat gaan we zo houden. Behalve misschien voor ons nieuwe casino‘, zegt schepen Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V). ‘Maar achter die rij op de dijk mag je tot vijftien verdiepingen gaan, vind ik. Daar is ook vraag naar: we hebben een aantal projecten binnen voor hoge gebouwen die echte eyecatchers zouden zijn.

b9e47982-c677-11e4-a843-b54ee9f8f4cc_original

Schaduwprobleem

Eyecatchers en landmarks, dat zijn de modewoorden, en bijna elke kustgemeente wil er eentje. ‘Het gaat om iconische gebouwen, en die trekken aan‘, zegt Marc Vanden Bussche (Open VLD), de burgemeester van Koksijde. ‘Als

er morgen iemand hier in Koksijde een mooi gebouw wil bouwen zoals er in Dubai een paar staan langs de kust, dan krijgt hij van mij direct de toelating.’

Maar is het nog wel leuk vertoeven aan een kustlijn met hoge gebouwen? ‘Er is een probleem met schaduw: je wil natuurlijk niet dat je strand geen zon meer ziet‘, zegt Vanden Bussche. ‘En je moet ook kijken of er wel vraag genoeg is. Er staan talloze flats te koop aan de kust. Ik weet dus niet hoeveel van die plannen ooit écht gerealiseerdzullen worden.

Ik denk dat het belangrijk is dat alle kustgemeenten samenkomen om af te toetsen wat de plannen zijn‘, zegt Oostends schepen Claeys. In De Panne, Nieuwpoort, Bredene en De Haan bijvoorbeeld zien ze die hogere gebouwen helemaal niét zitten. In Blankenberge gaan ze het hoogbouwplan van Knokke bekijken. ‘En op het eerstkomende overleg met alle kustburgemeesters ga ik de hoogbouwplannen op de agenda zetten‘, zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.