Hotel Du Louvre gaat onder de sloophamer

1LogoNieuwsbladBe

Het Oostendse schepencollege heeft de bouwvergunning voor Hotel Du Louvre goedgekeurd. ‘We staan eindelijk een stap dichter bij een oplossing’, zegt schepen Kurt Claeys. Groen betreurt de beslissing. ‘Zonde dat het gebouw alsnog wordt afgebroken.’ 

Oostende Hotel du Louvre is een symbooldossier rond Oostends erfgoed dat al tien jaar aansleept. Bij vorige vergunningsaanvragen leverde het openbaar onderzoek pakken protest op. In 2005 werden ruim 615 bezwaren ingediend. In 2013 waren er dat nog 33 bezwaren.

‘Vandaag is het protest afgezwakt tot tien bezwaren. Dat de Oostendenaar overduidelijk een snelle oplossing wil, blijkt uit dit afnemend protest tegen de plannen’, stelt schepen voor Erfgoedbeleid Kurt Claeys (Open VLD).

Zijn voorganger, huidig staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD), effende het pad voor de oplossing die vandaag op tafel ligt. Het schepencollege gaf maandag groen licht voor de plannen.

Het gaat om de heropbouw van de bestaande gevel, op een duurzame en doordachte manier‘, zegt schepen Claeys. ‘De nieuwe plannen voldoen wat het volume betreft aan de afspraken die werden vastgelegd bij de verkoop van het pand in 2004. Hoofdbekommernis de voorbije jaren was het erfgoedaspect van het gebouw. Het dossier biedt vandaag voldoende garanties dat de gevel op een authentieke manier zal worden opgebouwd. Er gaat heel veel aandacht naar de materialen en de te gebruiken technieken. Beide aspecten werden grondig onderzocht en bestudeerd. Het beeldbepalend zicht in de straat wordt in stand gehouden. De harmonie met de omliggende gebouwen blijft behouden. Het compromisvoorstel zorgt voor een uitweg in dit symbooldossier‘, zegt schepen Kurt Claeys.

Oppositiepartij Groen, die al van dag één ijvert voor het behoud van het gebouw, is kritisch over de beslissing van het schepencollege. ‘We blijven betreuren dat het gebouw volledig wordt afgebroken. Een stadsbestuur met visie had het pand absoluut kunnen redden. De eigenaar liet het gebouw bewust verkrotten en de stad deed niets‘, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann.

Groen heeft bedenkingen bij de bouwplannen die goedgekeurd werden. ‘Het gebouw wordt veel hoger en dieper dan vroeger, met ernstige gevolgen voor de buren. De gevel wordt geen exacte kopie‘, zegt Waldmann.

Het stadsbestuur wuift de kritiek weg en stelt dat er geen extra verdieping komt. ‘In de bouwvergunning staat dat het hellend dak aan de voorkant behouden moet blijven. Het uitzicht van het gebouw wijzigt dus helemaal niet. Over de bouwdiepte is er een discussie tussen de buren, die onderling moeten overeenkomen. In de vergunning worden de bestaande regels gerespecteerd. De stad kan daar geen stelling in nemen‘, klinkt het.

Het schepencollege zal de uitvoering samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed volgen en wijst ook nog op een expertiseverslag dat moet duidelijk maken dat het onmogelijk is om de gevel te restaureren. ‘Er zijn zeer sterke indicaties dat een restauratie van de gevel niet meer mogelijk is door de wijze waarop de gevel is opgebouwd. Het expertiseverslag moet definitief uitsluitsel bieden.

© DOMINIQUE JAUQUET

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.