Geen vraag naar 20 verdiepingen

partner-logo-hln

Hoogbouw aan de kust, het blijft een verhaal van voor- en tegenstanders. Marc Coucke heeft samen met Bouwgroep Versluys de ambitie om nog hoger te bouwen: 15 à 20 verdiepingen in plaats van 12. Wij polsten bij de kustgemeenten wat zij van dat voorstel vinden.

In Middelkerke staat er geen hoogbouw van 15 tot 20 verdiepingen. Er mag tot maximum 11 verdiepingen (10 en een technische verdieping) gebouwd worden. “Er zijn wel verschillende aanvragen om hoger te gaan. We hebben twee projecten waar er plannen zijn om hoger te bouwen. Als schepencollege staan we hier positief tegenover. Door hoger te bouwen, kan je op de grond meer groen aanleggen“, verduidelijkt schepen Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V). Onder meer in Westende bad ziet het gemeentebestuur graag de oude gebouwen verdwijnen voor nieuwbouw. “Er zijn hier nog veel kleine appartementen die niet aan de hedendaagse normen voldoen en door huisjesmelkers opgekocht worden. Hier kan nieuwbouw zeker. Ook het project voor Lac Aux Dames is voor ons een mooi voorbeeld. Een projectontwikkelaar

wil hier 300 appartementen bouwen. Eerst waren sommige eigenaars tegen en nu doet Erfgoed moeilijk. Het zou nochtans een grote verbetering zijn voor de badplaats.

35 verdiepingen

Oostende heeft al ervaring met hoogbouw met de Mast van 22 verdiepingen en het Europacentrum van 35 verdiepingen. Al komt hier vaak kritiek op. “We zijn niet tegen hoogbouw, maar er moet goed nagedacht worden over de plaats. Dit moet in clustervorm komen, zoals de projecten op de Oosteroever, het Mediacenter en aan het station. In deze omgeving is er ook het minste impact op de buurt“, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open Vld).

In Nieuwpoort is burgemeester Roland Crabbe (CD&V) genuanceerd. “Je moet hoogbouw per locatie bekijken. Op de hoeken van de Zeedijk of bij het Mauritiuspark zou dat bijvoorbeeld kunnen. Als een gebouw, ook al is het twintig verdiepingen hoog, een meerwaarde betekent voor de omgeving en geen hinder voor de buurt, heb ik er geen problemen mee.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) van Koksijde ziet meer appartementen dan weer niet haalbaar. “De appartementen op de Zeedijk zijn nu vaak lelijk. Dat komt omdat er in de jaren 60, 70 en 80 veel minder aandacht was voor de architectuur. Ik noem die gebouwen blokkendozen. Nu laten we op de Zeedijk maximum zeven bouwlagen

toe. Opklimmen naar twaalf of dertien bouwlagen zou misschien wel meer bouwheren aantrekken, maar een gebouw met twintig verdiepingen zie ik vandaag niet haalbaar. Er staan nu al zoveel appartementen leeg langs de kust. Er is geen vraag naar zulke grote projecten over de hele kust.”

Enkele kustgemeenten bannen hoogbouw. De Haan heeft er geen behoefte aan. “Wij zijn in het Structuurplan Vlaanderen aangeduid als buitengebied. Dat wil zeggen dat het accent ligt op behoud van erfgoed, natuur en open ruimte”, zegt schepen Kurt Beirens (Bewust). De Panne ziet geen plaats voor hoge gebouwen. “Zo’n grote appartementen kunnen niet in onze gemeente. Vooral dan omdat er geen plaats voor is. Op de Zeedijk laten we nu appartementen toe met een gelijkvloers en acht bouwlagen en dat is voldoende. Panden van twintig verdiepingen hoog nemen te veel zon af en die zon is nu net een belangrijke reden waarom mensen massaal naar de kust komen“, vertelt burgemeester Ann Vanheste (DAS). Ook Bredene is tegen hoogbouw. Ze willen er liever eengezinswoningen. Het Kop van ’t Sas langs de Spuikom is de uitzondering op de regel. “Dit is de enige plaats waar zo’n project kan met 13 à 14 verdiepingen. In de Kapelstraat en de Prinses Elisabethlaan mogen appartementsgebouwen maar met een maximum van 7 en 4 bouwlagen“, licht schepen Erwin Feys toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.