Blijft beschermd gezicht behouden?

partner-logo-hln

Er zijn plannen om de Sandershoeve in Stene te renoveren en er een woonproject met 28 woongelegenheden te realiseren. De schuur zal in de toekomst een functie krijgen binnen het project van les Hortillonages. Dement vreest dat het project het beschermd dorpsgezicht zal verstoren.

De Sandershoeve ligt centraal in Stene Dorp en is momenteel in slechte staat. Het is een langgestrekte hoeve uit het laatste kwart van de 18de eeuw of de tweede helft van de 19de eeuw. Hyboma heeft plannen om de hoeve te renoveren en wil in dit woongebied ook een woonproject realiseren met 28 woongelegenheden. De projectontwikkelaar heeft al uitgebreid met de dienst Erfgoed overlegd. “We zijn al twee jaar bezig met de opmaak van de plannen in overleg met de stad en de dienst Erfgoed. Er is al 14 jaar niets met de hoeve gebeurd, maar we zullen het volledig in ere herstellen. In het huidige woongedeelte komen twee woongelegenheden. Achter de gebouwen verdwijnen enkele minderwaardige schuren – in samenspraak met Erfgoed – om woningen te bouwen. Het gaat telkens om gestapelde woningen in gebouwen van twee verdiepingen

en een dak“, licht Wim Verhaeghe, gedelegeerd bestuurder van Hyboma toe.

De projectontwikkelaar nam BURO II & ARCHI+I onder de arm om het project uit te werken. “We hebben een voorstel ingediend waarin de schuur een rol speelt in de uitbouw van de Hortillonages achter de hoeve. Deze zou gebruikt worden als berging voor de gebruikers van de volkstuintjes. Op de plaats waar nu een minder mooie schuur staat, bouwen we groepswoningen. We hebben dit al voorgelegd aan de dienst Erfgoed. We willen met dit project een antwoord bieden naar de vraag voor kleinere woningen voor ouderen waarvan hun huis te groot wordt en die in hun vertrouwde dorp willen blijven wonen. We gaan ook uit van enkele gemeenschappelijke ruimtes. Zo komt er een grote luifel, zeg maar een grote carport, om de auto’s onder te parkeren. Bij evenementen kan deze ruimte dan ook gebruikt worden als beschutting. We willen ook meer interactie creëren tussen de bewoners door een gemeenschappelijke tuin aan te leggen“, licht Rien Gellynck toe.

Lange weg

Bij de stad wil schepen Kurt Claeys niet veel toelichting geven omdat het openbaar onderzoek nog loopt. “Ik weet wel dat het dossier al een lange weg heeft afgelegd samen met Erfgoed en mijn voorganger, Bart Tommelein. De officiële adviezen moeten nu nog binnenkomen. Er is zeker al een inspanning gedaan om een project uit te werken met respect voor de site. Ik heb

de uiteindelijke plannen weliswaar nog niet gezien“, zegt Claeys. Over de plannen voor de schuur binnen Les Hortillonages kon er niemand bij de stad meer uitleg geven.

Zicht op de polders

Dement Oostende stelt zich vragen bij het project. “Wij werden gecontacteerd door bewoners die ongerust zijn over het zicht van het project binnen het beschermd dorpsgezicht. Het gaat om drie serieuze blokken van 11 meter hoog. Dat is niet niets. De schrik leeft dat de sfeer en het authentieke karakter van Stene dreigt verloren te gaan door dit project. De vraag rijst ook of het open zicht van op de Steense dijk, overigens het enige overgebleven zicht op de polders, behouden blijft. Het is goed dat de hoeve zelf gerenoveerd wordt, maar het geheel moet ook passen“, vertelt woordvoerder Kurt Verheggen.

© LEEN BELPAEME

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.