Gretig gebruik van de app ‘aangetroffen fietsen’

Begin februari 2018 lanceerde schepen Kurt Claeys (OpenVld) een nieuwe app ‘aangetroffen fiets’ op de website van de stad Oostende. Dat de app gretig gebruikt wordt, bewijzen de cijfers. Maar liefst 70 meldingen van aangetroffen fietsen zijn langs deze weg binnengekomen of zowat 25% van het totaal aantal geldige meldingen in die periode.

Kapotte fietsen worden door de diensten onmiddellijk weggehaald. Fietsen in goede staat worden een week lang opgevolgd. Die fietsen krijgen een papieren bandje rond het frame en het wiel. Als de eigenaar ’s avonds met zijn fiets huiswaarts rijdt, scheurt het bandje… een bewijs dat de fiets wel degelijk wordt gebruikt en gewoon dagelijks op dezelfde plaats wordt geparkeerd. Zo’n fietsen worden natuurlijk niet verwijderd.

Met de app is het mogelijk om direct vanaf je smartphone de melding van een aangetroffen fiets door te geven. Hij  is gemakkelijk in gebruik. Je kan er de vindplaats ingeven en sinds kort ook extra informatie zoals de kleur of een specifieke eigenschap. Wie wil, kan ook een foto uploaden. “Wanneer iedereen hiervan gebruik maakt, zullen steeds meer mensen hun fiets terugkrijgen. Hoe sneller de melding, hoe groter natuurlijk  de kans dat de fiets weer bij de rechtmatige eigenaar komt”, aldus schepen van digitalisering Kurt Claeys (OpenVld).

Na de zomer zal de app een half jaar in gebruik zijn, lang genoeg om dan een concreet percentage te berekenen.

“Zo zien we nogmaals dat digitalisering een goeie zaak is voor iedereen”, aldus schepen Kurt Claeys (OpenVld).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.