Gratis wifi slaat aan in Oostende

POPULAIRSTE PLAATSEN ZIJN VISSERSKAAI, LANGESTRAAT EN CENTRUM

Het Oostendse wifinetwerk telt sinds de start in juli al 50.000 gebruikers, goed voor 165.861 sessies. Oostende is een van de voorlopers als digitale stad. Binnenkort zal het zelfs mogelijk zijn om gratis te surfen vanop het strand in Oostende.

Bron: Het Laatste Nieuws – Leen Belpaeme

Je kan in Oostende gratis gebruik maken van wifi op 19 openbare pleinen en straten in het centrum en in 20 stedelijke gebouwen. “Het gratis wifinetwerk is populair. Sinds de lancering in juli telt het al meer dan 50.504 unieke gebruikers en 165.861 sessies. Oostende heeft zo één van de grootste en meest gebruikte netwerken in Vlaanderen. In een toeristische stad als Oostende mag gratis wifi gewoon niet ontbreken”, zegt schepen voor digitalisering Kurt Claeys (Open Vld). Het systeem wordt in de komende maanden zelfs uitgebreid naar de zeedijk tussen het Zeeheldenplein en het zwembad en in Mariakerke vanaf de surfclub. Hierdoor zal het mogelijk zijn om gratis te surfen tijdens een bezoek aan het strand.

“We zien vooral pieken tijdens de weekends en vakantieperiodes. De populairste locaties zijn momenteel het stadscentrum, de Visserskaai en de Langestraat. Ook in de bib wordt gretig op het wereldwijde web gesurft”, zegt schepen Kurt Claeys. De stad investeerde vorig jaar 60.000 jaar en in 2017 wordt 135.000 euro uitgetrokken om van Oostende een voortrekker te maken op vlak van digitalisering.

Nog proefprojecten

Citymesh is het bedrijf dat instaat voor de wifi. “We hebben ook een netwerk opgezet in Antwerpen, Blankenberge en Sint-Niklaas. Daarnaast lopen er nog proefprojecten in kleinere steden. In Oostende waren er iets meer gebruikers dan we verwacht hadden omdat het nog maar net voor de zomer geïnstalleerd werd. We merken grote pieken in de vakantieperiodes en in het weekend”, vertelt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. Veel steden zien de voordelen van een gratis wifinetwerk. “Het is voor veel steden budgettair haalbaar geworden. Als moderne stad willen ze graag inzetten op de service om ook wifi op het openbaar domein aan te bieden. Naast wifi aanbieden gaat het systeem weliswaar veel verder. Het biedt de stad de mogelijkheid om data te verzamelen. 50.000 mensen hebben ingelogd op het systeem en velen doen dat via sociale media, waardoor we het profiel in ons systeem krijgen. Er zijn natuurlijk strikte richtlijnen op vlak van privacy waardoor we nooit kunnen inzoomen op één gebruiker, maar we kunnen wel bekijken hoeveel mensen op een bepaalde plaats verzamelen, wat is hun nationaliteit, leeftijd of geslacht. Die data kan ook de beleving sturen zodat iemand afhankelijk van zijn leeftijd of de plaats waar hij zich bevindt andere informatie krijgt”, licht Mitch De Geest toe. De stad bereidt zich hiermee ook voor in het kader van Smart Cities. “Het netwerk kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te communiceren met bezoekers aan een evenement.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.