Gratis wifi nu ook op de zeedijk en een deel van het strand

Oostende heeft één van de grootste wifinetwerken in België. Sinds de zomer van 2016 kan je in grote delen van het stadscentrum gratis online. Het netwerk wordt nu uitgebreid naar de zeedijk. Vanaf de Visserskaai tot in Mariakerke kun je er gebruik van maken. “Je kan dus niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk surfen aan zee”, grapt schepen van digitalisering Kurt Claeys (Open Vld). 

De ambitie van de stad om een ruime free wifizone te ontwikkelen, wordt hiermee gerealiseerd. De digitale wereld staat niet stil. Toegang tot het internet is een service voor inwoners, tweedeverblijvers, toeristen en ondernemers. Het stadsbestuur investeerde vorig jaar 60.000 euro. In 2017 wordt nog eens 135.000 euro uitgetrokken om van Oostende een voortrekker te maken op vlak van digitalisering.

Het netwerk in cijfers

Het succes van het netwerk vertaalt zich in cijfers. Het netwerk is precies één jaar actief en telt op vandaag 85.000 unieke bezoekers en 410.000 sessies (aanmeldingen op het netwerk). Dat cijfer ligt een stuk boven de verwachtingen. We zien een duidelijke piek tijdens de weekends en de vakantieperiodes. Het weekend van Oostende voor Anker liet recordcijfers optekenen. Ruim 6193 mensen waren toen actief op het netwerk ter hoogte van de Vindictivelaan en waren samen goed voor 20.713 sessies. Ook tijdens de schitterende maand juni draaide het netwerk – en dat ondanks de blokperiode voor studenten – op volle toeren. Tussen 14 en 28 juni waren maar liefst 8.664 mensen actief. Dit was goed voor 54.672 sessies. Even ter vergelijking: tijdens de kerstvakantie stond de teller op 5571 unieke gebruikers, goed voor 14.133 sessies.

“We mogen dus met zekerheid zeggen dat het netwerk ingang heeft gevonden bij de bewoners en de bezoekers van onze stad. Zij stellen het netwerk op prijs. Internet is de deur naar de wereld en laat ons op een eenvoudige manier met elkaar in contact staan. Even snel een gezellig restaurant reserveren, een foto delen met het thuisfront, het adres van een winkel opzoeken, … deze zomer kan het allemaal vanop het strand”, aldus Kurt Claeys.

Bart Couvreur, Sales Director van Citymesh, verduidelijkt: “Door het implementeren van het wifinetwerk op de zeedijk zal ook een deel van het strand bereikbaar zijn. De wifi access points worden gemonteerd aan de gevels van de gebouwen langs de zeedijk en hebben een bereik van 60 à 70 meter. Zo wordt het internet ook toegankelijk op een grote strandstrook. Ervaring in andere kuststeden leert ons dat wifi op de zeedijk en het strand nog heel wat meer gebruikt wordt dan in de stadscentra. Het aantal gebruikers en sessies zal dus nog toenemen. De stad zal op die manier ook informatie binnenkrijgen om nog beter te kunnen inspelen op de wensen van de bezoekers.

Troef voor Toerisme

Toerisme Oostende lanceert meteen ook een wedstrijd. Wie een schitterende zonsondergang met  #loveoostende #freewifi deelt, maakt kans op een rest’O’cheque ter waarde van 40 euro. In de maanden juli, augustus en september wordt telkens een winnaar getrokken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.