Geen nieuwe belastingen voor de Oostendenaars

Vandaag heeft de gemeenteraad het budget voor 2017 goedgekeurd. Het bestuursakkoord wordt stap voor stap verder uitgevoerd en veel belangrijke investeringen worden opgestart. Tegelijk voert Oostende een voorzichtig financieel beleid en haalt ze het engagement om de schulden tot onder de 100 miljoen euro te brengen. Bovendien komen er ook in 2017 geen nieuwe belastingen voor de Oostendenaars.

Schepen van begroting Martine Lesaffre: “Met het volledige college stonden we voor een moeilijke opdracht. Iedere uitgave werd in vraag gesteld. Dit resulteert in een scherp budgettair beleid waarin het voor ons, liberalen, van essentieel belang is dat we géén belastingverhoging invoeren. Met liberalen in het bestuur moet dit trouwens zelfs niet eens op tafel worden gelegd. Belangrijk is ook dat er in 2016 geen nieuwe leningen werden aangegaan en dat de schulden van de Stad onder controle blijven en verder worden afgebouwd. Ook dit is volgens afspraak.”

37 miljoen euro investeringen

In 2017 worden heel wat nieuwe investeringen opgestart voor een totaal bedrag van 37 miljoen euro. Fractievoorzitter voor Open Vld Sabine Friederichs reageert tevreden: “Er wordt toekomstgericht gedacht. Wie stelt dat dit bestuur geen toekomstvisie heeft, is intellectueel oneerlijk. Op het vlak van digitalisering bijvoorbeeld mogen we gerust stellen dat Oostende een koploper is. Er zit visie achter het beleid dat Oostende doet evolueren naar een moderne smart city.”

Digitalisering en ICT

Schepen voor digitalisering Kurt Claeys: “Digitalisering en ICT zijn het kloppend hart van onze organisatie. Neem alle informatica weg, neem alle ICT weg, schrap het digitaliseringsverhaal  … en er is geen werking meer.  Met een relatief beperkt budget en de inzet van een top-team zet Oostende enorme stappen voorwaarts. In 2017 gaan we hierop verder.”

Betere toegankelijkheid en meer energie-efficiëntie

Daarnaast worden er extra budgetten voorzien voor een betere toegankelijkheid van het stadhuis en wordt volop ingezet op een efficiënter gebruik van energie. “Dit is een prioriteit en toont aan dat we toekomstgericht handelen. Ook een betere dienstverlening is en blijft voor ons essentieel. De recente introductie van ‘werken op afspraak’ speelt daarin een belangrijke rol.  Dit werkt goed en wordt verder opgevolgd,” aldus bevoegde schepen Martine Lesaffre.

Verder zal de stad investeren in straten en pleinen, maar ook in kinderopvang, betaalbaar wonen, meer groen, meer veilige fietspaden en wordt het aantal speelpleinen in Oostende verder uitgebreid. In 2017 start ook eindelijk de bouw van het nieuwe zwembad. Op cultureel-toeristisch vlak wordt de samenwerking met Mu.ZEE bestendigd, stelt Jan Fabre als curator van ‘Het Vlot’ (de opvolger van De Zee – Jan Hoet) een grote, internationale tentoonstelling samen en krijgt The Crystal Ship al een vervolg. Het budget van de politie wordt verhoogd en er komen 7 extra politieagenten. Ook het uitbouwen van het nieuwe stadsgedeelte Oosteroever is volop aan de gang. Tenslotte zal in maart- april 2017 een beslissing genomen worden met betrekking tot het Thermae Palace Hotel.

“Voor de financiering van de investeringen wordt geput uit de reserves die vooral in 2014 en 2015 werden opgebouwd. Een gedeelde van het opgespaarde geld van de voorbije jaren wordt pas nu gebruikt om de komende investeringen te betalen,” besluiten de liberale schepenen en fractievoorzitter.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.