Erfgoedstudie Westerkwartier goedgekeurd

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde vandaag de Erfgoedstudie Westerkwartier, als afwegingskader voor de beoordeling van stedenbouwkundige aanvragen, goed. De tuinwijk is een unieke wijk in onze stad Het heeft zonder twijfel een beeldbepalend karakter. “Er was dus nood aan een globale visie om aanvragen voor verbouwingswerken te beoordelen”: stelt schepen Kurt Claeys (Open Vld)

Vandaag werden algemene richtlijnen goedgekeurd die het beeldbepalend karakter van de wijk in stand moeten houden. Het was een delicate oefening tussen enerzijds de ontwikkeling van een stad en het behoud van de erfgoedwaarde. De stad, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende en de commissie A.be legden het kader vast.

Een groot aantal panden in de wijk zijn opgenomen in de inventaris Bouwkundig Erfgoed. De panden beschikken over een hoge of lage locuswaarde. In de jaren 1920 werd, na een architectuurwedstrijd, gestart met de aanleg van het Westerkwartier. Kenmerkend voor dit stukje Oostende zijn de gemeenschappelijke groene ruimtes tussenin de woonblokken. De wijk is opgebouwd in een dambordschema en bestaat vooral uit eengezinswoningen. Voor de eigenaars was het lang niet duidelijk waar ze aan toe waren bij verbouwingen. “Nu de algemene richtlijnen als afwegingskader werden goedgekeurd, weten de eigenaars waar ze aan toe zijn”: besluit schepen Kurt Claeys.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.