Digitalisering van Oostende in opmars

 

De stad Oostende en het bedrijf Clear Channel Belgium werken al jarenlang samen om de stad uit te rusten met comfortabele wachtinfrastructuur en het opzet is ditmaal digitaal. In dit proefproject worden de glazen wanden in de wachthuisjes vervangen door digitale schermen. Dit gebeurt in de komende weken.

Smartcities of slimme steden…Dit zijn steden die inspanningen leveren om het dagelijkse leven vlotter te laten verlopen door gebruik te maken van de nieuwste technologieën.

Een van die slimme oplossingen betreft de glazen wanden in de wachthuisjes van het openbaar vervoer. Nu zie je in zo’n glazen wand vaak  een affiche met wat publiciteit. Clear Channel Belgium en stad Oostende gooien het in de komende weken over een andere boeg: de bestaande publiciteitskasten krijgen een nieuwe look en een nieuwe functie. De glazen kasten zullen vervangen worden door LCD-schermen waarmee de stad met haar burgers kan communiceren.

De dynamische schermen bieden de mogelijkheid om op maat te communiceren met de bevolking. Op drukke momenten geven ze bijvoorbeeld verkeersinformatie door en kunnen ze ons inlichten over de verkeersveiligheid binnen de omgeving van de scholen. Op andere momenten kondigen ze dan weer mogelijke evenementen aan. Is het echter nodig om een  noodboodschap mede te delen, dan kunnen de schermen binnen het uur worden aangepast. Een foto van een vermist kind kan op die manier heel snel worden verspreid.

De schermen zijn ook voorzien van sensoren waarmee onder meer de lichtintensiteit kan worden aangepast. Rekening houdend met de richtlijnen voorzien door het Agentschap Wegen en Verkeer en de VLAREM-normen, past de lichtsterkte zich automatisch aan bij fel zonlicht of wanneer het duister wordt.

Op termijn zullen de mensen zo zelfs kunnen deelnemen aan het beleid. Via dit kanaal bepaalden de inwoners van Helsinki een poos geleden zelf welke kerstversiering hun binnenstad zou opvrolijken.

“Oostende is ambitieus als het op digitale omwentelingen aankomt. Dergelijke borden passen dan ook volledig in het kader van onze plannen!”, stelt schepen van digitalisering Kurt Claeys.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.