De ideale stad

De mens is een sociaal wezen. Wie ben ik, ijverend om iedereen de digitale communicatietechnieken bij te brengen, om dit tegen te spreken? Meer dan ooit staan we met elkaar in verbinding via de nieuwste digitale technieken. En toch…hoezeer we ook behoefte hebben aan sociaal contact, toch maakt dit van ons niet altijd de meest solidaire wezens. Samenleven brengt spanningen met zich mee en dat is van alle tijden.

Doorheen de eeuwen streefden architecten ernaar om de meest ideale samenlevingsvorm uit te denken. Wanneer de stadsplanning niet meer voldeed, bedacht men alternatieven en verbeterde versies. De Griekse filosoof Plato meende dat een goed functionerende polis niet meer dan een duizendtal inwoners mocht tellen. De middeleeuwse stad was een ommuurd toevluchtsoord. Door het centrale marktplein lag hier de kiem voor de handel die in de late middeleeuwen zou opbloeien. In de 18e eeuw experimenteerde Claude Ledoux met een stad waarin een zoutontginningsfabriek esthetisch werd geïntegreerd in de woonomgeving.  Le Corbusier tekende midden 20e eeuw strakke wolkenkrabbers die in een rechtlijnig stratenpatroon werden gezet. Hij hoopte daarmee weer orde te krijgen in de chaos die de tweede wereldoorlog naliet. Een mooi theoretisch uitgangspunt, dat in de praktijk al eens op een overdosis aan anonimiteit durfde uit te draaien. Frank Lloyd Wright vond dan weer dat iedereen recht had op rust en ruimte. Hij ontwierp kleine organische stadskernen die verbonden werden door een netwerk van snelwegen, mechanisch transport, televisie en telefoon.  Sommige architecten hadden dan weer lak aan urbanistische regels en vertrouwden er op dat alles vanzelf wel goed komt. Niet iedereen ervaarde deze vrijheid als positief en mensen kregen de indruk aan hun lot overgelaten te worden…vooral wanneer deze vrijheid leidde tot een wildgroei aan hutten en inderhaast opgetrokken schuilplaatsen van gevonden planken en karton .

Op dit moment staan we opnieuw op een scharnierpunt: in onze huidige maatschappij ervaren we dagelijks de gevolgen van een veranderende maatschappij. Milieu en economie dagen ons uit: ze stellen onze mobiliteit, energie en ruimtelijke ordening in vraag. Hoog tijd dus om alles opnieuw onder de loep te nemen. Het is op dit punt dat slimme oplossingen hun intrede kunnen doen. Nieuwe digitale technologieën ondersteunen ons en verhogen de leefbaarheid van onze stad. Ze bieden oplossingen voor een vlotter verkeer, een gezondere lucht, snellere dienstverlening, betere ruimtelijke ordening en dus minder stress. Ook op de arbeidsmarkt verandert er heel wat: oude beroepen raken op de achtergrond en nieuwe doen hun intrede. Een Social Media Expert helpt bedrijven om aan merkontwikkeling te doen, een Drone Operator kan luchtbeelden van evenementen opnemen of gebieden in kaart brengen.

Een stad is een vervlochten geheel van veel facetten. Enkel wanneer iedereen helpt nadenken over wat we willen bereiken, komen we tot een Smart Society, een nieuwe stad waarbij slimme oplossingen gedragen worden door alle inwoners. Zo zetten we onze zoektocht naar de ideale stad verder en dragen we een steentje bij tot het schrijven van de geschiedenis…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.