Bouwen en verbouwen: stap voor stap uitgelegd in overzichtelijke brochures

 

Bouwen of verbouwen roept heel wat vragen op. Op het eerste zicht lijkt het een wirwar van procedures en regels. Hoe moet ik een dossier samenstellen? Welke procedure moet je volgen? Er is het voorbije jaar ook heel wat veranderd. De omgevingsvergunning deed haar intrede en de stad actualiseerde de verouderde stedenbouwkundige vergunning. We bundelden de meest voorkomende vragen en antwoorden in overzichtelijke brochures. “Duidelijke informatie en communicatie zodat mensen weten wat ze moeten doen en waar ze de informatie kunnen vinden, is de helft van het werk”, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys.

Procedures uiteengezet

Vooreerst moet uitgemaakt worden welke procedure je moet volgen. We geven een antwoord op de vraag hoe je een aanvraag voor een omgevingsvergunning opmaakt. Ben je vrijgesteld van vergunning? Is er een meldingsprocedure van toepassing of moet je een vereenvoudigde of gewone procedure volgen? Aan de hand van een eenvoudig stappenplan toont dit boekje u de weg.

Er worden nuttige tips aangereikt. Er zijn mensen die na de toekenning van de vergunning vergeten te melden wanneer de werken starten of eindigen. Dit kan eenvoudig via de website maar je kan het in de drukte der dingen vergeten. De folder herinnert je hieraan.

In de folder belicht men ook het grondplan en het rioleringsplan, twee items die complex kunnen zijn. Verder is er aandacht voor de veiligheid.

 

Voorbeelddossiers

 Voor de meest voorkomende aanvragen heeft de stad telkens een voorbeelddossier uitgewerkt:

  • Vernieuwen van de voorgevel
  • Plaatsen van een tuinhuis
  • Plaatsen van reclame
  • Wijzigen van het aantal woongelegenheden
  • Uitbreiding van de woning
  • Plaatsen van een carport
  • Aanleggen van terrassen en verhardingen
  • Bestemmingswijzigingen

Met deze brochures helpt de stad de burger bij het samenstellen van een dossier. Een goed samengesteld en volledig dossier is de start van een bouwproject. “Deze veel voorkomende dossiers roepen bij burgers heel veel vragen op. Moet je een bouwaanvraag indienen voor de bouw van een tuinhuis? Moet ik hiervoor een architect onder de arm nemen? Op al deze vragen vindt u  een overzichtelijk antwoord in onze brochures”, besluit Kurt Claeys (Open Vld).

Linken naar de brochures:

https://www.oostende.be/file_uploads/204855.pdf?sc=0F36B155C63444A44A817AFFCF9AB41E

https://www.oostende.be/product.aspx?id=19289

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.