Soap Hotel Du Louvre

Het ziet ernaar uit dat Hotel du Louvre in Oostende binnenkort tegen de vlakte gaat. De West-Vlaamse deputatie verleende een stedenbouwkundige vergunning voor de sloop en voor de nieuwbouw. Toch geeft actiegroep Dement de moed niet op. “We overwegen om nogmaals in beroep te gaan.”

Het iconische Hotel du Louvre met art-deco-elementen staat al jaren te verkommeren. De West-Vlaamse deputatie keurde gisteren uiteindelijk een stedenbouwkundige vergunning goed voor de sloop en nieuwbouw op de site langs de Karel Janssenslaan 12. De historische gevel wordt exact nagebouwd. Het is al de vierde keer dat er een aanvraag werd ingediend voor de sloop.

10 bezwaarschriften

“Daarmee volgen we het positieve advies van onroerend erfgoed voor de sloop en de nieuwbouw”, laat de provincie weten. “Het is economisch voordelig om de gevel herop te bouwen. De huidige gevel heeft namelijk op verschillende plaatsen barsten en er zijn brokstukken verdwenen. Plaatselijke herstellingen zouden het pand niet in zijn volle glorie terugbrengen.”

Het voormalige hotel maakt plaats voor een meergezinswoning met acht woongelegenheden, een handelsruimte, zes parkeergarages, drie autostaanplaatsen

en een berging op de benedenverdieping. Bij de deputatie werden 10 bezwaarschriften ingediend, waardoor er toch enkele wijzigingen aan het oorspronkelijke ontwerp komen, zoals glazen balustrades, aangepaste materiaalkeuze en een bouwdiepte van vijftien meter.

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD) reageert. “Eigenlijk had ik vijf jaar geleden al een oplossing voor dit dossier willen zien, maar het zij zo. Dat de provincie het stadsbestuur volgt in haar beslissing, bewijst dat wij als stad correct hebben gehandeld.”

“Nepgevel”

Maar bij de vzw Dement, die van Hotel du Louvre een symbooldossier maakte, zijn ze een pak minder tevreden. “De deputatie blijkt het technisch verslag niet te eisen, waarin nochtans staat dat de restauratie van de gevel mogelijk is. Dat is opmerkelijk, want hun eigen stedenbouwkundig ambtenaar stelde ook vast dat een restauratie mogelijk is”, merkt Kurt Verheggen van Dement op. “Het dakappartement is evenwel afgevoerd en het dakprofiel blijft behouden. Ook de achterbouw zou niet zo diep zijn, maar dat moeten we verder bestuderen. Hoe dan ook, een nepgevel doet afbreuk aan het straatbeeld. Dit lijkt me een politieke beslissing te zijn waar veel telefoontjes tussen de coalities zijn gepleegd. Een beroep bij de raad voor vergunningsbetwistingen is mogelijk. De raad voor vergunningsbetwistingen is onafhankelijk en heeft in het verleden wel vaker burgers in het gelijk gesteld boven politieke beslissingen. We zullen die optie bespreken, onder meer met de buren.”

Dossier sleept aan

Het verhaal van het historische Hotel du Louvre sleept al lang aan. In 2007 probeerde Desimpel Construct er een appartementsgebouw neer te poten, maar de Raad van State liet de sloop ervan op verzoek van Dement en buurtbewoners stil leggen. Tot 2014 stond het pand leeg en verkrotte het verder. Daarop werd een sloopaanvraag ingediend, maar na nieuw bezwaar werd die weer ingetrokken. Eind 2014 werd een nieuwe sloopaanvraag ingediend met een bouwaanvraag voor een appartementsgebouw. Het stadsbestuur stemde toe, maar verplichtte wel de reconstructie van de gevel.

Het Laatste Nieuws – TIMMY VAN ASSCHE

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.